Slotte og herregårde i Nordjylland

Gå på opdagelse i de eventyrlige slotte og herregårde i Nordjylland. Kom tæt på den nordjyske historie igennem fortællinger, hygge eller måske et godt gys!

Tag familien med på en historisk oplevelse. De nordjyske slotte og herregårde giver (delvis) offentlig adgang til at besøge de gamle sale, fangekældre og slotsparker, der giver historiske oplevelser og hyggelige stunder for hele familien. Sommer, vinter, forår eller efterår? De fantastiske slotte og herregårde i nordjylland er et besøg værd uanset årstiden! Gå på opdagelse i de velbevarede og elegante bygningsværker med en elegant indretning, som giver dig lyst til, at drømme dig væk og blive en del af historien. Netop historier og fortællinger er der mange af - både hyggelige og uhyggelige

Se et udpluk at de smukke slotte og Herregårde her under

Voergaard Slot - Danmarks smukkeste Herregård

Det er den stenrige Ingeborg Skeel, der har æren for i 1580 at have opført et af Danmarks smukkeste renæssancehuse, Voergaard Slot. Hendes eftermæle er trods alt lidt blakket, og der verserer hårrejsende historier om borgfruens ugerninger. Historierne går på, at hun straks efter byggeriets afslutning tog livet af bygmesteren Philip Brandin, fordi hun ville sikre sig, at bygmesteren ikke tog andre steder hen og opførte et lignende slot for nogen anden.

Dronninglund Slot

I 1100-tallet grundlagde nonner fra klosterorden Benediktinerne det, der dengang blev kaldt Hundslund Kloster. Efter Reformationen og igen i perioden 1690-1729 var kirken, slottet og godset i kongehusets besiddelse. Dronning Charlotte Amalie overtog godset i 1690, og det var hende, der gav det gamle kloster det nye navn Dronninglund. Om natten knirker trappen på slottet, som om nogen går på den. Det siges at være brigader William Halling, som erhvervede Dronninglund i 1775. Halling var en hård hund, og det fortalte bønderne på de godser, som han ejede, mange skrækkelige historier om.

Herregårdsmuseet Sæbygård - Sæby

Herregården Sæbygård stammer fra middelalderen, hvor den var hjemsted for Børglumbispen Stygge Krumpen. Siden har tre admiraler og flere generationer af familien Arenfeldt boet her. Bygningerne er et fint eksempel på en dansk renæssancheherregård. Museet rummer interiør og en portrætsamling primært fra de seneste 300 år.

St. Restrup Herregaard

Herregården ligger mellem Nibe og Aalborg og er fra 1314 og fungerer i dag som hotel, restaurant og konferencecenter med egen vinkælder og butik. Der er rig mulighed for at overnatte her, men af og til rumsterer det i kældrene under herregården Store Restrup - det er Hr. Iver, der leder efter en stor guldskat, der skulle være gemt i kælderen. Sagnet fortæller, at hr. Iver aldrig vil få held med sin søgen. Guldskatten kommer nemlig først til syne, hvis herregården brænder! Også en dame går igen på Store Restrup. En smuk, blid dame, som elsker små børn og kysser dem forsigtigt på panden, så de ikke bliver bange for hende.

Kokkedal Slotshotel

Slottet tæt ved Aalborg har en skøn udsigt over Limfjorden samt en charmerende voldgrav omkring slottet. I dag er stedet både hotel og restaurant med vinkælder, hvor du kan opleve riddersalen, hoppe i swimmingpoolen, nyde saunaen eller spille et spil tennis. Det er dog ikke altid, at gæsterne på slottet får nattero. Af og til fortæller de, at de er blevet vækket af lyden af en hestevogn, der kørte gennem slotsporten. Forklaringen er, at vognrumlen kommer fra Fandens Ligvogn. Det var nemlig Fanden selv, der hentede den norske adelsdame Karen Galde på Kokkedal. Hun havde viet sin sjæl til den onde, som så til gengæld havde lovet hende, at hun i al evighed kunne smægte sig med alverdens lækkerier.

Aalborghus Slot

Aalborghus Slot er beliggende i grønne omgivelser ved Havnefronten. Året rundt er der mulighed for at gå en tur i den skønne slotspark og besøge de underjordiske gange og om sommeren også fangehullet....

Kystmuseet-Bangsbo

Herregården Bangsbo ligger i skønne naturomgivelser nær Frederikshavn og er i dag et kystmuseum med egen have og krudttårn. Herregården siges i dag at være plaget af Ingeborg Skeels - en tidligere ejer - genfærd. Fru Ingeborg arvede Bangsbo efter mandens død i 1585, og siden har hun haft svært ved at forlade stedet. Så sent som i 1800-årene berettede gårdens folk, at der stod en stor seng med udskårne hoveder og billeder i hovedbygningen. Ingen brugte sengen, men alligevel måtte folkene sørge for, at den var redt op og forsynet med frisk sengehalm til fru Ingeborg. Ellers kunne man simpelthen ikke være på gården for spøgerier.